tuin

Pluktuin “Schikt t in Schalkwijk”

Een droom komt uit, een pluktuin te realiseren bij een boomgaard die najaar 2022 is aangelegd. Ik kreeg de kans dit te doen bij Ons dorpje Overeind in Schalkwijk!

Na 15 jaar ervaring die ik had opgedaan bij het coördineren van de pluktuin op landgoed Hindersteyn in Langbroek was het leuk om daarnaast een nieuw project te starten.

Hoe verleidelijk het zaaigoed aanbod was, ik begon met de makkelijke soorten, zoals de tagetes linnaeus, verschillende cosmea, kattensnor en calendula.

Er werden 4 bedden aangelegd van 5 meter bij 1.20 met een looppad tussendoor, zodat je van alle zijdes er makkelijk bij kunt.  In april hebben we, mijn man en ik, een oude hardhouten schutting verzaagd tot lange planken en deze mooi aan elkaar verbonden, de bakken waren daar! We gebruikten de no-dig methode, toch wel het gras eronder uitgeschept en die plaggen gras werden weer gebruikt in het voedselbos bij Ons Dorpje Overeind om diepe gaten te vullen. Hergebruik staat hier hoog in het vaandel. De bakken werden gevuld met 4 kub grond en ik kon de zaailingen en dahlia’s die ik thuis had opgekweekt gaan zetten! Net voor de hitte stond alles erin, de eerste weken liepen we dagelijks met gieters, inmiddels is er een waterinstallatie gezet, het water halen we uit de sloot.

Er staan nu veel verschillende soorten Cosmea, Calendula, Zinnia’s, Tagetes, Oostindische kers, kattensnorren, veel dahlia’s, ammi majus, rudbeckia’s, leeuwenbekken en juffertjes. Het is in het eerste jaar vooral uitproberen, wat het goed doet hier in de open vlakte en vol in de zon. De bloemen zijn voor eigen gebruik en voor de bewoners van ons dorpje, daarnaast maak ik veel foto’s, vooral van op de vaas! Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin die lokaal zijn en onbespoten!

We plukken er veel van want dat bevordert de bloei enorm. Eenjarige planten gaan door tot aan de vorst, dus we hebben nog wel even!! Als ik veel aanbod heb, zal ik misschien bosjes bloemen in het stalletje aanbieden. Mvg, Angela van Rossum

Wil je meer weten kijk dan op www.tuinvolbloemen.com en op instagram

 • J Schipper

  Heel leuk dat je droom is uitgekomen! Gefeliciteerd met de mooie pluktuin. Het hergebruik van materialen maakt het helemaal af! Ik kijk uit naar het stalletje👍.

 • Paola Brinkman- van Asselt

  Ontzettend leuk Angela… succes gewenst met jullie pluktuin.

 • Anita Wirtz

  Wat een prestatie in een jaar! Geweldig.

 • Floor

  Wauw, wat een werk! Wat leuk om te lezen Angela!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *